СЕМІНАР У ІСПАНІЇ 

         З 21 до 25 листопада 2011р. в іспанському місті Делтебре, Міжнародним консорціумом «Природоохоронне партнерство (CCNet)», проведено семінар із впровадження адаптивного менеджменту у рамках Програми відкритих стандартів для практики збереження природоохоронних територій. У його роботі взяли участь представники Іспанії, Німеччини, Греції, Філіппін, Гвінеї Бісау, Франції, Болгарії, Швеції, Нідерландів, Швейцарії, Великобританії, Бельгії, Танзанії, Мексики та України. Розглянуто практичні аспекти впровадження програми відкритих стандартів щодо збереження та сталого використання унікальних природних об’єктів світового значення. Зокрема, розроблялись конкретні проекти щодо зменшення негативних наслідків кліматичних змін на планеті, збереження оселищ популяцій горил і шимпанзе в Центральній Африці, риби-пили в акваторії Гвінеї Бісау, сталого розвитку окремих регіонів в Іспанії та Франції. 

         Окремо опрацьовано питання охорони букових пралісів Карпат як єдиного в Україні об’єкту Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Фахівці Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку, разом з експертами із Греції та Франції проаналізували найбільші загрози для пралісів, розробили концептуальні модель та стратегічне бачення щодо їх збереження та сталого розвитку на прилеглих територіях. Детально опрацьовано розв’язання проблеми збереження та організації сталих випасів на високогірних луках, які розташовані у буферній зоні Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зокрема, визнано за необхідне провести розробку спеціальних нормативно-правових документів, які би регламентували питання охорони та використання високогірних лук у Карпатах, запровадження тут загінної системи випасів, недопущення процесів їх деградації тощо.

         З урахуванням отриманих на семінарі напрацювань передбачається подати проектну заявку на тему «Збереження та стале використання високогірних лук на природоохоронних територіях Марамороського українсько-румунського прикордонного регіону (із застосуванням відкритих стандартів)»  за програмою в рамках транскордонного співробітництва  ЄС Україна-Румунія-Угощина.