НОТАТКИ З ПЯТОЇ

УКРАЇНСЬКО-СЛОВАЦЬКО-НІМЕЦЬКОЇ

РОБОЧОЇ ЗУСТРІЧІ

 

14-15 жовтня 2011 року на базі Міжнародної Академії охорони природи (о. Вільм, Німеччина) пройшла п’ята тристороння Українсько-Словацько-Німецька тристороння зустріч. Це зібрання, яке є щорічним заходом, який проводиться  в рамках міжурядової угоди про співпрацю, цього разу набуло нового звучання та додаткового змісту завдяки розширенню існуючого українсько-словацького об’єкту «Букові праліси Карпат» за рахунок п’яти кластерів давніх букових лісів Німеччини створенню транснаціонального українсько-словацько-німецького об’єкту  «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» (згідно рішення Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від 25.06.2011).

 

В інтенсивному робочому процесі зустрічі за круглим столом взяли участь представники Словаччини, Німеччини, а також делегати з України: п. Ігор Іваненко, заступник начальника Департаменту заповідної справи, п. Ігор Маркелов, радник Міністра екології та природних ресурсів України, а також делегація з Карпатського біосферного заповідника на чолі з директором установи проф. Федором Гамором.

 

Основними питаннями робочої зустрічі були Меморандум про співпрацю  та спільний робочий план дій на 2012 рік. Вирішено, що Меморандум буде прописувати основні напрямки співпраці на основі новоутвореного тристороннього об’єкту Всесвітньої спадщини, а також регламентуватиме інші аспекти тристороннього співробітництва в напрямку охорони природи на рівні Міністерств, такі як створення робочих груп, регулярність засідань та інше.

 

Також слід відмітити, що чи не найважливішими пунктами роботи тристоронньої робочої групи на наступний рік буде пошук фінансування для спорудження Міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку на базі Карпатського біосферного заповідника в бальнеологічному курорті – селі Кваси Рахівського р-ну Закарпатської області. Відрадно, що ця ідея, генератором якої є проф. Ф.Д. Гамор, схвалена на всіх рівнях не лише в Україні, а й знайшла неабияку підтримку і заслужену увагу серед іноземних колег. Було навіть прийнято рішення щодо створення спеціальної тристоронньої експертної робочої групи, завданням якої буде розробка концепції експозиційного наповнення майбутнього центру.

 

 

 

Вікторія Губко

Начальник відділу рекреації, зв’язків з громадськістю та міжнародної співпраці

Карпатський біосферний заповідник